Scrisoare deschisa catre institutiile judetene

Către: Administrația Bazinală de Apă- Argeș-Vedea
Agenția de Protecție a Mediului Argeș
Consiliul Județean Argeș
Prefectura Argeș
CC: Primăria Mălureni, Mușătești și Brăduleț

13 octombrie 2015, Merișani Argeș

SCRISOARE DESCHISĂ

Asociația Partener pentru Tine (APT) își exprimă îngrijorarea privind starea infrastructurii căilor de acces ce mărginesc Râul Vâlsan, mai precis DJ 703I- Mălureni-Măsătești- Brăduleț- Cheile Vâlsanului. Organizația noastră a derulat o campanie de informare a comunităților locale privind importanța națională a Rezervației Valea Vâlsanului în ceea ce privește biodiversitatea existentă în zona protejată. În cadrul acestei campanii, am avut prilejul de a discuta cu localnici, autorități, consilieri locali, cadre didactice și alți factori de interes despre patrimoniul natural aflat în localitățile argeșene din perimetrul administrativ-teritorial al Rezervației Valea Vâlsanului, însă motivul pentru care dorim să atragem acum atenția este legat de stare drumurilor din rezervație și riscurile asupra populației locale.

Locuitorii din Rezervație sunt nemulțumiți de existența acestei ariei protejate și, implicit, de a normelor de protecție, în condițiile în care beneficiile asupra populației sunt insignifiante.

Nemulțumirile sunt legate de neaplicarea măsurilor compensatorii, inexistența lucrărilor hidrotehnice și de decolmatare. Lipsa lucrărilor hidrotehnice, lipsa investițiilor în consolidarea căilor de acces determină inundarea ternurilor, căderi libere de teren și, nu în ultimul rând, valorificarea precară a zonei din punct de vedere turistic. Dincolo de acestea, cel mai important lucru este că siguranța locuitorilor și a celor aflați în tranzit este pusă în pericol.

Cea mai afectată localitate din Rezervație este Comuna Brăduleț, unde drumul stă să cadă în Râul Vâlsan. Punctele critice observate și de asociația noastră pe DJ 703I sunt: podul din centrul Comunei Braduleț, punctul Manolescu, punctul Luca Virgil, Podul Sodom și punctul de la Grajdul Comunal Brăduleț.

De asemenea, în zona Mușătești și Mălureni, terenurile agricole sunt colmatate cu nisip din albia râului și, în majoritatea localităților aflate în vecinătatea râului, sunt înregistrate căderi de teren.

Având în vedere atribuțiile instituțiilor pe care le reprezentați, se impune luarea unor măsuri urgente pentru evitarea pericolelor asupra localnicilor și trecătorilor.

O mai bună comunicare cu instituțiile locale, planificarea de resurse pentru îmbunătățirea infrastructurii din rezervație, luarea în considerație a rapoartelor primăriilor pe tematica de față și realizarea lucrărilor de consolidare a căilor de acces ar schima atitudinea critică, pe bună dreptate, a locuitorilor Rezervației.

În speranță că veți monitoriza atent situația drumurilor ce pun în siguranță viața cetățenilor și că veți întreprinde acțiuni de consolidarea a drumului grav afectat, atașăm la prezenta scrisoare, fotografii din zona Brăduleț realizate în urmă cu aproximativ o săptămână de Asociația Partener pentru Tine.

 

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați pe Sorina Duță- Bunescu la telefon: 0723 580 231, email: sorinabunescu@yahoo.com, www.partenerpentrutine.ro

 

Cu stimă,

Sorina Duță-Bunescu

Director

Asociația Partener pentru Tine

Comentarii

    Nici un comentariu

Lasati un raspuns

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii.