Activitatea Consiliului Local Merisani. Proiectele initiate de consilieri.

SURSA 1- document transmis de Primaria Merisani

Consilierul local cu cele mai multe proiecte initiate este domnul Duminica Vasile (7 proiecte depuse), urmat de domnul Olteanu Razvan (4 proiecte), urmatorii doi clasati fiind domnul Dumitescu Mihail (3 proiecte) si domnul Serban Vasile (2 proiecte).

Cu cate 1 proiect de hotarare depus sunt consilierii: Calin Dumitru Adrian, viceprimar Calin Ion, Cristache Ion, Dezrobitu Valeriu, Eremia Ion, Grigorescu Aurelian, Tamas Ion.

2 din cei 13 consilieri, respectiv Marin Vasile si Gheorghe Marius Antonio, nu figureaza in documentul transmis de Primaria Merisani cu niciun proiect.

Mentionam ca, fara proiectul de refacere a trotuarului posta-primarie, initiativa comunitara preluata de 10 consilieri, numarul consilierilor fara initiative de proiecte de hotarari  ar fi fost de 9 consilieri.

 

SURSA 2- analiza proceselor verbale postate pe pagina web

In fapt, Domnul consilier Duminica Vasile figureaza in procesele verbale cu 7 proiecte: reamenajarea si decolmatarea fantanii de la Centrul de Informare Tusitica; decernarea de diplome de fidelitate pentru cuplurile care au peste 50 de ani casnicie; reamenajarea izlazului din Valea Pribei; montarea de camera video in zona de acces Metale Rare- Dispensar- la pod; regularizarea paraurilor Priba Mica si Priba Mare, Tiganca si zona Aleea Castanilor; aprobarea denumirii de strada, Aleea Castanilor; amenajare trotuar Posta- Primarie (sursa PV din 30 iunie 2014, PV din 30 iunie 2015, PV din 30 aprilie 2015 si PV din 30 iunie 2015).

 

In fapt, domnul Olteanu Razvan apare in procesele verbale cu 2 proiecte, unul privind inregistrarea audio-video a sedintelor, celalalt privind refacerea trotuarului Posta-Primarie (sursa PV din 13 februarie 2015 si PV din 30 iunie 2015)

 

In fapt, regasim la domnul consilier Dumitescu Mihail, 2 proiecte de hotarari introduse: taxa locala pentru activitati cu impact asupra mediului; taxa locala pentru detinerea sau utilizarea echipamentelor si utilajelor destinate obtinerii de venituri care folosesc infrastructura locala (sursa PV 30 aprilie 2015)

 

In fapt, la domnul Serban Vasile regasim 2 proiecte (amenajarea a doua jgheaburi pentru adapat animale in Borlesti, la Sipot si Sipotel – in sedinta ordinara din iunie 2014 si amenajare trotuar in sedinta din 30 iunie 2015)

 

Explicatii la aceste neconcordante ar putea fi:

– asumarea proiectului sau a ideii proiectului de catre un alt initiator

– neintroducerea lor in dezbaterea consiliului pe cvarii motive

– nu toate procesele verbale sunt afisate pe site din anul 2012- pana in prezent. Ex.: lipsesc PV din august, octombrie, noiembrie si decembrie 2012/ iunie, iulie, august, septembrie, octombrie 2013/ februarie si mai din 2014

 

Cat despre implementarea acestora, nu putem afirma in ce conditii si daca au fost realizate. Din situatia Primariei reiese ca majoritatea au fost implementate, desi cel putin in cazul reabilitarii trotuarului situatia de fapt contrazice situatia furnizata de Primaria Merisani, pentru ca o hotarare implementata, pusa in aplicare, inseamna deopotriva bugetarea ei si realizare ei efectiva. Pana la momentul vorbirii nu au fost inca demarate lucrarile de refacere a trotuarului.

 

In multe procese verbale, indiferent de culoarea politica:

– consilierii ridica nenumarate probleme la sectiunea Diverse, insa de cele mai multe ori nu primesc raspunsuri, nu le sunt comunicate solutii administrative sau tehnice, nu li se rezolva solicitarile;

–  consilierii isi arata nemultumirea asupra nerezolvarii probemelor ridicate de dansii.

– consilierii cer copii dupa procesele verbale, solicita informatii suplimentare pe marginea proiectelor discutate

– un consilier local figureaza cu cele mai multe abtineri sau impotriva (este vorba de domnul consilier Olteanu Razvan)

– un consilier paraseste sedinta pe motivul ca nu I s-au solutionat cererile, plecarea dansului este mentionata  ca  vot “lipsa” (sedinta de 31 ianuarie 2014, consilierul Duminica Vasile);

– In raport cu comunitatea de rudari din Malul Vanat s-a remarcat activitatea consilierului idependent Tamas Ion, acesta ridicand constant problemele cu care se confrunta comunitatea: probleme de igiena, necesitatea introducerii de apa, necesitatea pietruirii ulitelor, necesitatea limitatoarelor de viteza si a trecerii de pietoni in zona Scoala Malul Vanat. Aceste probleme sunt mentionate constant la sectiunea Diverse.

– In 2015, toti consilierii sunt nemultumiti de lucrarile de introducere a apei si canalului in Dobrogostea, Varzaru si Merisani, se solicita prezenta dirigintelui de santier,  Domnul Primar mentioneaza ca „dirigintele este foarte ocupat si nu poate veni”,  asigurand totodata Consiliul local ca vor fi reparate drumurile dupa terminarea lucrarilor (in PV din 30.06. 2015).

– Proiectul initiat de domnul Olteanu Razvan (inregistrarea audio-video a sedintelor) ce ar fi imbunatatit relatia administratiei cu cetatenii si ar fi contribuit la transparenta decizionala nu a fost aprobat, acesta fiind votat doar de trei consilieri: Calin Ion, Dezrobitu Valeriu si Olteanu Razvan.

– ocazional, consilierii solicita informatii despre modul in care s-au cheltuit banii publici sau au fost angajate resurse publice (ex. cum au fost cheltuiti banii primiti de la guvern pentru inundatii; graficul de ore prestate si lucrarile realizate cu budoexcavator; cati bani s-au consumat pe activitati de deszapazire; subventia APIA etc.)

 

Este de retinut faptul ca membrii consiliului local pot propune proiecte de hotarari pe parcursul mandatului electoral. Pentru intocmirea proiectelor de hotarari, consilierii locali pot cere sprijin secretarului consiliului local, potrivit legii. In conditiile in care problemele ridicate de consilieri sunt mentionate si discutate doar la sectiunea Diverse, exista foarte putine sanse ca acestea sa se transforme in proiecte de hotarare.

De asemenea, momentul conceperii bugetului local ramane o oportunitate reala de consultarea atat a cetatenilor cat si a consilierilor locali, acestia din urma avand argumente intemeiate de a initia proiecte de hotarari cu acoperire bugetara.

 

 

Referitor la  Sedintele Consiliului Local in 2014 si 2015

 

In 2015, Consiliul Local s-a reunit în 18 sedinte publice dintre care 12 ordinare si 6 extraodinare.

Subiectele care genereaza organizarea sedintelor extraordinare in 2015  sunt diferite, o proportie insemnata avand-o rectificarile bugetare (16 octombrie, 19 noiembrie si 17 decembrie)  Alte subiecte constau in acoperirea deficitului bugetar (9 ianuari), aprobarea amplasarii centralei fotovoltaice (14 mai) si aprobarea volumului de masa lemnoasa (9 septebrie). In 2014, la fel, Consiliul Local se intrevede in cadrul a 18 sedinte, 7 extraordinare si 10 ordinare, cu exceptia a doua luni in care nu gasim pe site procesele verbale aferente sedintelor (luna februarie si mai). In 2014, motivele pentru care sunt organizate sedintele extraodinare sunt diferite, rectificarile bugetare regasindu-se mai mult in agenda sedintelor ordinare. Motivele extraodinarelor sunt: acoperire de deficit, aprobari executii investitii (apa in Malul vanat si central fotovoliaica), imputerniciri de reprezentare a CL in diferite asocieri, aprobarea unui diriginte de santier pentru sala de sport Dobrogostea. Nicaieri nu gasim organizarea unei sedinte extraodinare, de urgenta dupa inundatiile din  29 iulie 2014 ce au afectat multe gospodarii din Comuna si caii de comunicatii. Prima referire la aceasta problema o regasim in procesul verbal al sedintei din  29 octombrie 2014, probelma ridicata de domnul Calin Adrian .

 

Remacam ca in anul 2015 cele mai multe absente se regasesc in sedintele extraodinare decat in cele ordinare.

 

Centralizarea problemelor discutate de consilierii locali la Punctul Diverse- perioada 2014-2015

 

 

Nume consilier local Data Procesului Verbal Problemă supusă Alte observații
Gheorghe Marius Antonio 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marin Vasile

31.01.2014 – aduce în discuție problema furturilor din comună- propune să fie alocate sume de bani pentru amplasare panouri privind delimitarea comunei. -este prezent și șeful de post al postului[1] de Poliție Merișani;-informează șeful de post cu privire la faptul că Mirea Ion fură curent și Damaschin Alexandru se ocupă de diverse furturi prin comuni.

 

06.03.2014 – să se facă curățenie în comună;- Radian Alexandru să-șl repare gardul;

– să se repare trecerea de la Școală;

– să fie curățate islazurile comunale;

– să fie curățate puțurile din Comuna Merișani.

– să se solicite în scris la CEZ să regleze tensiunea pentru transformatoarele de la Dobrogostea, Borlești și Merișani (vile);
19.08.2014 -să fie făcut un șanț pe strada Vărzaru în pct. „La Mirea” și să se găsească o soluție pe ulița ,,La Blondina” pentru că apa iese în stradă;- la Școala Borlești a căzut tavanul în clase;

– să se decolmateze puțul de Ia Vărzaru din dreptul uliței ,,La Blondina”;

29.10.2014 – informează consiliul cu privire la faptul că pe drumul ce duce la balastiera Borlești se depozitează tot felul de gunoaie și soliciă să fie luate măsuri. – solicită să fie făcută adresă scrisă către CEZ Vânzare SA pentru  schimbarea transformatoarelor de la Dobrogostea, Borlești și Merișani. 
28.11.2014 – să fie rezolvată problema gunoaielor pe drumul care merge la balastieră;- să se stabilească cum se face deszăpezirea pe acest an;

– să de decolmateze canalul de la Vărzaru la ,,State Gogu,,

– să fie rezolvat drumul pe gârla ,,Valea Belului”.

– solicită rezolvarea problemei cu transormatoarele electrice; 
13.02.2015 – solicită câteva persoane beneficiare de ajutor social pentru curățarea islazurilor.
31.03.2015 – întreabă dacă este posibil să se curețe izlazurile
31.01.2014 – propune să se acorde Premiu celor ce împlinesc 50 de ani de căsătorie. – solicită copie după procesul-verbal al ședinței;- cere să  i se dea răspuns în scris la problema cu Proca și Porojan;

 

06.03.2014 – solicită să fie reparate drumurile comunale;- să fie tăiați arborii care riscă să cadă pe margini;

– să se continue defrișarea pe drumul care duce la Tancodrom

18.07.2014 – solicită să fie făcută analiza de apa Ia fântâna stradală de la Căpățânești
19.08.2014 – solicită să fie turnat ciment în fața fântânii de Ia Căpătânești.
01.09.2014 – solicită să se verifice situația juridică a d-nului- Dufăr Gheorghe din Căpățânești.
29.10.2014 – să se toarne ciment în fața fântânii de la Căpățânești.
19.12.2014 – solicită să fie reparate drumurile comunale.
30.01.2015 – solicită să fie reparate drumurile
13.02.2015 – solicită contactarea firmei de cablu deoarece au un preț foarte mare.
 

 

 

Călin Ion

31.01.2014 – propune ca beneficiarii de ajutor social să-și cumpere unelte pentru a lucra cu ele
06.03.2014 – lipsa planurilor parcelare – îI întreabă pe d-nul consilier local Dumitrescu Mihail  despre lipsa planurilor parcelare din instituție. D-nul consilier Dumitrescu MihaiI afirmă că se va ocupa de această situație.
 

 

 

Grigorescu Aurelian

31.01.2014 – să fie reglate Punctele de aprindere pentru iluminatul public;- să fie inaugurată primăria la 10 ani de la luarea în primire și să fie montată o placă pe care să scrie arhitectul, constructorul și primarul pe vremea căruia a fost cosntruită
06.03.2014 – solicită să se facă adresă Ia Drumuri Județene pentru procurare de semne de circulație cu „ Atenție copii” și , “Trecere de pietoni”.
30.06.2014 – solicită primarului Comunei Merișani să ia măsuri cu câinii vagabonți din Comuna Merișani,- să fie montate semne de circulație pe DJ704H și să fie tăiată vegetația pe rezerva DN7C în zona Vâlcele-Capu Piscului.
19.08.2014 – propune ca inspectorul de mediu să iasă pe teren pentru a pune în vedere cetățenilor să ridice gunoaiele din comună – afirmă că alimentarea cu gaze se poate face numai la intevenția Primarului Comunei la SC OMV Petrom. 
28.11.2014 – întreabă pe d-nul Primar dacă vor fi oferite cadouri pentru copiii de la școală și grădiniță;  – întreabă când va fi achiziționat buldoexcavatorul. D-nul Primar informează că acesta va fi achiziționat până pe 23.12.2014.
30.01.2015 – solicită un fișet și un raft la Școala Vâlcelele pentru biblioteca școlară și cataloage. -întreabă dacă șoferul de pe microbuz este instruit din punct de vedere al  protecției muncii; 
 

 

 

Călin Adrian

31.01.2014 – solicită să se facă demersuri pentru a se regla tensiunea la transformatorul de Ia Dobrogostea, Borlești și Merișani (Vile ) .
06.03.2014 -informează că Gârla din pct. „Arefu” s-a colmatat, fapt pentru care solicită decolmatarea acesteia.- solicită montarea de becuri la familiile Marinache, Sică Globu și Vârlan (Brăteasca Podul 2) ”

– să fie reparate drumurile comunale

19.08.2014 – solicită să fie decolmatată gârla ,,Valea Izvorului”  – afirmă că parcul de la Merișani se închide prea devreme (orele 21.00).
22.09.2014 – informează că se ard foarte multe becuri de iluminat public și solicită să fie luate măsuri.
29.10.2014 – informează că pe drumul național DN 7C, zona Borlești s-a decopertat rezerva drumului și tot pământul a intrat în șanț și solicită să se facă adresă către Drumurile Naționale pentru decolmatarea șanțurilor – întreabă în ce bază s-au acordat ajutoarele financiare pentru inundații la cetățenii din satul Borlești
28.11.2014 – solicită două mașini de piatră pentru drumul secundar care urcă în Dealul Căpățânești- informează că, din cauza depozitării paleților la ,,Casa Sătescu,, au apărut foarte mulți șobolani și trebuiesc luate măsuri.
19.12.2014 – întreabă când va fi montat jgheabul de la Borlești.- informează că la iluminatul public sunt becuri foarte multe arse.
30.01.2015 – informează că drumurile sunt distruse și solicită ca iluminatul public să fie reglat
13.02.2015  -informează ca firma constructoare de apă-canal nu-și face datoria cum trebuie.
 

Șerban Vasile

06.03.2014 – informează Consiliul  Local cu privire la faptul că la Borlești există un semn de circulatie care restricționează accesul mașinilor cu tonaj mai mare de 3,5 tone și nu este respectat, fapt pentru care solicită să fie luate măsuri.- solicită să se taie vegetația de pe „Gârla lzvorului”
30.04.2014 -informează că la ViIa Stătescu s-a închiriat o suprafață de 1000 mp iar firma respectivă folosește întraga suprafață. Propune să  fie luat moluzul, eventual să se solicite chirie pe întraga suprafață.-informează că firma de paleți a demolat cantina și a construit două hangare fără autorizație de construire și solicită să fie luate măsuri

-d-nul primar precizează că va solicita firmei respective să plătească chiria din urmă până în prezent. Va răspunde d-nul viceprimar Călin Ion.

-solicită consilierului juridic să inițieze un proiect de hotărâre privind construirea a două jgheaburi în punctele „Șipot” și „Șipoțel” .
30.06.2014 -solicită ca la următoarea ședință să fie informat cu privire la măsurile luate cu SC ANEPAL SRL.
29.10.2014 -solicită în scris cum s-au cheltuit banii primiți de la Guvern pentru inundații.
28.11.2014 -solicită ca până la sfârșitul anului să se urgenteze construirea jgheaburilor de apă la Borlești.
31.03.2015 -întreabă când va fi decolmatată gârla „Bădesei” . D-nul Primar informează că va fi decolmatată.- solicită două mașini de bolovani pentru a fi pietruit drumul pe „Hulă”.
 

 

 

Dumitrescu Mihail

06.03.2014 – propune să fie montate camera de luat vederi la Capu Piscului- solicită să fie plantați pomi pe rezerva DN7C

 

– întreabă cât a costat deszăpezirea 2013-2014. D-nul Priamar informează Consiliul Local că a achitat suma de 20 mii Iei.- ședințele de consiliu să se țină la ora 16,30.

 

19.12.2014 – solicită ca Poliția Merișani să prezinte un Raport de activitate pe anul 2014, în luna ianuarie 2015.
30.01.2015 – dorește să inițieze un proiect de hotărâre în legătură cu OMV Petrom.
13.02.2015 – solicită raport de activitate de la Poliție cu privire la starea de infracționalitate în Comuna Merișani.
 

Cristache Ion

06.03.2014 – informează că, ,,gârla de la Cadențu” a inundat toate locurile din dreapta peste calea ferată.
30.01.2015 -solicită să fie rezolvată problema cu coasta de ‘Ia Căpățânești și problema cu întreruperea curentului și tensiunea.
 

Desrobitu Valeriu

06.03.2014 – solicită  să fie decolmatată țeava de trecere de la ,,Vile”.
19.08.2014 – propune să se plombeze str. „la Vile”
28.11.2014 – solicită o mașină de pietriș pe ulița ,, la Vile,, și să fie rezolvată problema transformatorului electric din satul Merișani.
30.01.2015 – solicită o mașină cu agregate pe str. ,,Vilelor,, pentru astuparea gropilor.
13.02.2015 – întreabă dacă se va introduce apă în tot satul Merișani respectiv și la Vile . D-nul- Primar răspunde că da.
31.03.2015 – solicită să se găsească o soluție pentru ca apa care vine în stradă la parcare să fie direcționată către șanțuI stradal
 

Tamaș Ion

06.03.2014 – solicită să fie montate pe DJ 7O4H două bumpere (denivelări pentru reducerea vitezei).
30.06.2014 – propune ca la următoarea rectificare să fie prevăzuți bani pentru introducerea conductei de apă potabilă la Malu Vânăt.
30.01.2015 – întreabă când se va face racordarea la conducta de apă din Malu Vânăt și când vor fi reparate drumurile în Malu Vânăt;
13.02.2015 – întreabă când se vor face racordurile Ia apă în Malu Vânăt.
31.03.2015  – întreabă când se vor racorda oamenii din satul Malu Vânăt Ia rețeaua de apă. D-nul Primar răspunde că în curând, dar numai la cei care au acte pe teren
Eremia Ion 30.04.2014 – solicită reabilitarea drumurilor comunale- ședințele ordinare să se desfășoare mai înainte de 28 ale lunii.
19.08.2014 – prelungirea conductei de gaze în satul Merișani;- să se execute proiect de canalizare în satul Merișani;

– propune ca persoanele de la Legea 416/2001 să defrișeze gârlele din comună.

– să se stabilească un termen de 30 de zile pentru decolmatarea gârlelor din comună; 
28.11.2014 – solicită să se urgenteze repararea drumurilor și să se stabilească firma de deszăpezire.
13.02.2015 – solicită repararea drumurilor comunale
 

Duminică Vasile

18.07.2014 – solicită ca Primăria Merișani să-l informeze pe preotul Parohiei- Vărzaru și Borlești să depună cerere pentru fonduri nerambursabile (Legea 725 / 2002 . )- să se lămurească situația cu cei de la Zmeura pentru câinii vagabonzi.

– propune ca atât pentru fiecare biserică din comună care este monument  istoric să se amplaseze câte un panou de informare cât și pentru cele 7 Izvoare de la Vâlcelele.

19.08.2014 – propune să se acorde un ajutor umanitar pentru Duță Constantin Lucian.
22.09.2014 – aduce la cunoștință că trebuie montat un tub de traversare pentru scurgerea apei pe Priba în pct. „Fîntâna lui Ciocioc”.- solicită să fie îndreptat drumul pe Aleea Castanilor.
19.12.2014 – de ce nu au fost luate măsuri cu câinii vagabonzi?- să se solicite la OMV expertizarea gradului de uzură a conductei de gaze în Comuna Merișani pentru a ști dacă le putem scădea din inventarul comunei;

– să se revină cu adresă la OMV privind conductele magistrale de la sonde la parcuri, câte sonde dețin și câți metri de conducte dețin în Comuna Merișani;

– să se monteze un stâlp electric la Lazăr Traian pe Priba.

– solicită să se răspundă în scris cu privire la stadiul aprobării hotărârilor adoptate ca urmare a proiectelor de hotărâri inițiate de dânsul; 
30.01.2015 – întreabă când va intra în reparații și ,,Aleea Castanilor”;  – solicită să-i fie introduse pe ordinea de zi proiectele de hotărâre.
13.02.2015 – consideră că, atunci când cineva formulează o cerere pentru înregistrarea ședințelor de consiliu ea trebuie aprobată.- consideră că trebuie să fim mai atenți atunci când se încheie contracte pentru diverse servicii deoarece acum avem de plată suma de aproximativ 60 mii lei către SC VISSIS BEST.

– solicită să fie luate măsuri cu OMV Petrom deoarece aceștia ne pot plăti foarte mulți bani.

– informează că Parohia Merișani este de acord cu terenul- pentru cimitir în Dealul Mare.

 

Olteanu Răzvan

28.11.2014 – solicită să fie reparate drumurile în Malu Vânăt după terminarea săpăturilor pentru apă.
30.01.2015 – întreabă de ce nu i s-a introdus proiectul de hotărâre pe ordinea de zi-. D-nul Primar îi răspunde că va  fi introdus pe ordinea de zi după aprobarea bugetului.
13.02.2015  – solicită ca la următoarea ședință să se prezinte o situație a lucrărilor și orele prestate de buldoexcavatorul proprietatea comunei.

[1] este singura ședință publică când participă și ale persoane cu excepția consilierilor locali

Comentarii

    Nici un comentariu

Lasati un raspuns

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii.