Primăria Merișani aprobă bugetul local fără consultare publică

Comunicat de presa

29. 01. 2016, Merișani, Județul Argeș

Asociația Partener pentru Tine dezaprobă maniera netransparentă și neparticipativă în care bugetul local al Comunei Merișani a fost adoptat azi, 29 ianuarie, la ora 14.00 în ședință ordinară de către Consiliul Local Merișani. Primarul și Consiliul Local al Comunei Merișani au ignorat atât Legea Finanțelor Publice Locale cât și Legea privind Transparența Decizională. Proiectul de buget local nu a fost adus la cunoștința publicului și nu a fost organizată nicio dezbatere publică pe marginea lui.

Bugetul local trebuie să reprezinte interesele cetățenilor din comună, oamenii au dreptul să știe care sunt investițiile aprobate pentru anul 2016, ce criterii s-au avut în vedere la alocarea banilor pe un domeniu sau altul.

În data de 27 ianuarie Asociația Partener pentru Tine a trimis Primăriei Merișani și Consiliului Local o cerere în baza legii 52/2003 privind transparența decizională prin care solicita organizarea unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de hotărâre pe tema bugetului. Cererea a fost transmisă și Prefecturii Argeș având în vedere atribuțiile Instituției Prefectului în ceea ce privește respectarea legislației în domeniu. Cu toate acestea, bugetul local al Comunei Merișani a fost aprobat la două zile după cererea noastră fără nicio consultare publică.

Pe de altă parte, Asociația noastră salută modul în care Primăria Mioveni a demarat un amplu proces de consultare publică pe marginea proiectului de buget, considerând că exemplu edilului orașului Mioveni ar trebui să fie urmat și de alți primari din județul Argeș.

Credem cu putere că o comunitate informată, participativă și consultată în procesul de luare a deciziilor publice este o comunitate puternică, democrată, educată și capabilă de autosusținere. Considerăm că cetățenii unei localități pot să spună cel mai exact care sunt problemele lor și au dreptul să-și spună opinia cu privire la administrarea banilor localității.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați pe Sorina Duță- Bunescu, director- Asociația Partener pentru Tine, Comuna Merișani, telefon: 0723 580 231, email: sorinabunescu@yahoo.com, www.partenerpentrutine.ro

Comentarii

    Nici un comentariu

Lasati un raspuns

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii.