Demersul nostru a avut ca scop accesibilizarea serviciilor medicale pentru comunitatea din Malu Vânăt (comuna Merişani, jud. Argeş), pentru persoane cu venituri reduse, persoane lipsite de consiliere sau cu experiență redusă privind exercitarea drepturilor medicale. În orice categorie socială ne-am situa, oricare ar fi nivelul nostru de educație, accesul la servicii medicale este greoi: distanță, lipsa calității de asigurat, necunoașterea procedurilor, fonduri insuficiente în medicina curativă sau de diagnosticare, discriminare.
E nevoie ca oamenii să ştie ce drepturi au şi să înţeleagă că sunt pe deplin îndreptăţiţi să le folosească
Lucrurile se complică și mai tare cu cât resursele tale financiare sunt extrem de mici. Asistența noastră pentru comunitate pe parcursul acestui demers de aproximativ doi ani a fost una de tip informative – educativ (educație pentru sănătate, prevenție, planificare familială, educație pentru exercitarea drepturilor medicale), dar și una directă, de sprijinire efectivă a femeilor care ne-au cerut ajutorul. Și aici ne referim la femeile pe care le-am însoțit pentru accesarea programului Papanicolau și femei, fete însărcinate pe care le-am ajutat să se asigure medical și să-și urmărească sarcina.
Așa am constat lipsa aparatului de ecografie din Cabinetul de Obstretică-Ginecologie din Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Județean, așa am constat cât de greu este să beneficiezi de consultații ecografice de monitorizare a sarcinii în sistem decontat.
Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate Argeş confirmă lipsa accesului la servicii de consultaţii ecografice pentru urmărirea sarcinii, în regim decontat
Ultima situaţie transmisă de către Casa Județeană a Asigurărilor de Sănătate Argeș arată pe de o parte cât de puțini furnizori de servicii de ginecologie avem în județ în contract cu Casa (în comparatie cu, de ex., furnizorii de analize de laborator), pe de altă parte lipsa accesului de servicii de consultații ecografice de urmărire a sarcinii în sistem decontat. Consecința acestei situații: mergem la privat dacă ne permitem sau stăm acasă, nu mai mergem la doctor decât la momentul nașterii.
Din punctul nostru de vedere, lipsa dotării din ambulatoriu, nefolosirea platoului tehnic comun cu spitalul pentru realizarea de ecografii de monitorizare a sarcinii facilitează tranziția către privat, către unde vezi cu ochii sau către cabinetele private ale medicilor cu care ai ales să naști, fără nicio relație contractuală cu Casa.
Este impropriu spus că ai un medic de urmărire sarcină în sistemul public. Nu există în sistemul public un asemenea serviciu. “Urmărire sarcină” înseamnă consultații, analize, consiliere, investigații ecografice. Ori în condițiile în care acest pachet de servicii nu este oferit în sistemul public, urmărirea sarcinii chiar dacă este un drept este imposibilă.
Dreptul pacientului: “Pacienţii au dreptul la îngrijiri medicale de cea mai înaltă calitate de care societatea dispune, în conformitate cu resursele umane, financiare şi material” (Art 2/ legea 46/ 2003 actualizată), prin pacient înțelegându-se persoana sănătoasa sau bolnavă care utilizează serviciile de sănătate.
Cea mai înaltă calitate de care dispunea Cabinetul de Obstretică-Ginecologie din ASS Spitalului Județean Argeș era o masă ginecologică.
Dreptul femeii însărcinate conform HG 140/ 2018 cu modificările ulterioare pentru aprobarea pachetelor servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale
1.3 Consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lehuziei:
a) luarea în evidenţă în primul trimestru;
b) supravegherea, lunar, din luna a 3-a până în luna a 7-a.
c) supravegherea, de două ori pe lună, din luna a 7-a până în luna a 9-a inclusiv;
d) urmărirea lehuzei la externarea din maternitate – la domiciliu;
e) urmărirea lehuzei la 4 săptămâni de la naştere;
1.3.1. În cadrul supravegherii gravidei se face şi promovarea alimentaţiei exclusive la sân a copilului până la vârsta de 6 luni şi continuarea acesteia până la minim 12 luni, testare pentru HIV, hepatită de etiologie virală cu virus B şi C, precum şi consiliere pre şi post testare HIV şi lues a femeii gravide.
Timp de 6 luni am făcut demersuri de advocacy pentru ca Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti să doteze cu ecograf pentru monitorizarea sarcinii cabinetul de ginecologie din Ambulatoriul spitalului
După constatarea in facto ne-am adresat Spitalului Județean Argeș, Consiliului Județean Argeș, Casei de Asigurări de Sănătate Argeș.
03 și 12 decembrie 2019 cereri de informații de interes public către Spitalul Județean Argeș privind pachetul de servicii medicale oferit gravidelor, procedura de urmărire a sarcinii inclusiv reclamarea lipsei de dotare cu ecograf din ASS Cabinetul de Obstretică Ginecologie.
R1 SJUPA: “ Cabinetul de ecografie din cadrul laboratorului de Radiologie și Imaginistică Medicală efectuează ecografii în regim gratuit doar pentru pacienții internați în toate secțiile spitalului și pentru pacienții de Primiri Urgențe. …Cabinetul de ginecologie nu deține un ecograf pentru efectuarea ecografiei de sarcină, aceasta investigate putându-se realiza doar pentru pacientele internate.”
R2 SJUPA: “pacientele beneficiază de primul consult ginecologic. Analizele medicale sunt opționale și nu se efectuează în ASS, de asemenea nu se efectuează nici ecografia de sarcină și nici ecografia de morfologie fetală”.
21 ianuarie 2020: Petiție CJ Arges în perspectiva adoptării bugetului județean cu propunere de bugetare a ecografului de monitorizare sarcină necesar ASS-ului și a tranductorilor de sân pentru ecografii mamare.
R1 CJ Argeș: “având în vedere <…> dar și importanța aspectelor semnalate de dumneavoastră privind necesitatea monitorizării persoanelor gravide, vă rugăm să solicitați Casei Județene de Asigurări de Sănătate Argeș informații privind furnizorii de servicii medicale din ambulatoriul de specialitate care au încheiat contracte pentru ecografii mamare/ morfologice, instituție care vă poate pune la dispoziție lista cu datele de contact ale acestora, precum și alte informații suplimentare”.
Succes de advocacy: Spitalul Judeţean Argeş a dotat cabinetul de ginecologie din Ambulatoriu cu ecograful necesar pentru monitorizarea sarcinii
După multiple solicitări de informaţii publice şi petiţii pe care le-am adresat conducerii spitalului şi administraţiei publice locale, dar şi după ce am alertat presa în legătură cu lipsa de acces la servicii publice de sănătate în regim decontat pentru paciente, cabinetul de ginecologie din Ambulatoriul spitalului a fost dotat cu ecograf.
Nici un comentariu